Summers in Japan are known for one thing – sweltering humidity! Famous cities like Tokyo and Kyoto are much farther south, and so they get the brunt of the heat, but Iwate and the rest of Tohoku get pretty hot June through August. Modern buildings are fully equipped with air conditioning, but you’ll have to supply your own AC unit for older housing (personally, I get by with open windows and a fan). However, there’s one refreshing dish you can use to help yourself get by: cold noodles!

There are a bunch of cold noodle dishes in Japan, but by far the cheapest and most available cold noodle is called “somen.”* Somen literally means “simple noodle” in Japanese, and is a thin white noodle made from flour. It’s not chewy or springy like ramen, but it’s extremely refreshing when eaten with cucumber in a chilled broth.

Let’s make somen!

Ingredients

*all ingredients are listed as their English name first, then with Japanese kanji, Japanese hiragana, and then the reading in Roman letters)


・Somen noodles
(素麺、そうめん、soumen)

・Mentsuyu (basically, a Japanese noodle dipping sauce made up of dashi broth, soy sauce, mirin and sugar)
(麺汁、めんつゆ、mentsuyu)

・Water
(水、みず、mizu)

+Toppings

・Cucumber
(胡瓜、きゅうり、kyuuri)

・Eggs
(卵、たまご、tamago)

・Ham
(ハム、はむ、hamu)

・Chicken
(鶏肉/チキン、とりにく/ちきん、toriniku/chikin)

・Onions
(葱、ネギ、negi)
-and anything else you might like!

You can buy somen and related ingredients at literally any Japanese grocery store or convenience store! Here’s my trip to the local store behind the Iwate Prefectural Office (haha).

How to make

1) Boil the somen noodles. They usually cook very quickly, in about 2 to 3 minutes.

2) Drain the noodles and rinse them in cold water.

3) Mix equal parts mentsuyu and water in a bowl, and place your noodles and any toppings in the bowl. You’re done! I like to add ice cubes to cool it down further.

A bowl of somen can be made in basically five minutes, but there’s a variation called “nagashi somen.” A long flute made out of bamboo is placed outside, with clear, fresh water running down it into a bucket. Fresh somen is then placed in the flute, and people try to catch it with their chopsticks. It’s a pretty fun activity, especially with kids!

A nagashi somen event in Iwaizumi on central coast of Iwate (Photo credit: Iwaizumi Town)
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A Sidenote

*For all you Japanese learners out there: Somen is written 素麺, which are the characters for “simple” and “noodle.”
素 is used in another word that be very familiar to you particle physicists out there!
素粒子= elementary particle (quarks and leptons)
“simple” “grain” “child” (grain and child together just means “particle”)

Japanese

今度の夏、そうめんで体を冷やそう~
夏の暑さをそうめんでしのぎましょう

日本の夏は暑いだけでなく、湿気もあります!日本の代表的な街・東京や京都は南にあるため、かなり蒸し暑いですが、岩手をはじめ東北地方でも6月~8月の期間ならかなり暑くなります。近代的な建物にはエアコンがついているかもしれませんが、古い住環境ではエアコンを改めて設置するか、窓を開いて扇風機を使うことになります。しかし、とある一品料理で体を一気に冷やすことができます。その料理とは、“そうめん”です。今回は日本の夏の料理、“そうめん”をご紹介します!

日本には、“冷たいヌードル”の種類は様々ありますが、そうめんは安くてどこでも手に入ります。そうめんとは、日本語の字を訳すと“シンプルなヌードル”になり、小麦粉から作られた細くて白い麺です。ラーメンのような歯ごたえはなく、味が薄いですが、きゅうりと冷たいめんつゆと一緒に食べるととてもリフレッシュされます。

それでは、そうめんを作ってみましょう!

【材料】

・Somen noodles
(素麺、そうめん、soumen)

・Mentsuyu
(麺汁、めんつゆ、mentsuyu)

・Water
(水、みず、mizu)

+トッピング
これは一例です!

・Cucumber
(胡瓜、きゅうり、kyuuri)

・Eggs
(卵、たまご、tamago)

・Ham
(ハム、はむ、hamu)

・Chicken
(鶏肉/チキン、とりにく/ちきん、toriniku/chikin)

・Onions
(葱、ネギ、negi)

などなど!

そうめんとその他の材料は、すべての日本のスーパーあるいはコンビニで買うことができます。次の写真は、岩手県庁裏のスーパーで撮ったものです。

【写真】

【作り方】
① そうめんを茹でます。2~3分で出来上がります。

② そうめんを水切り用ざるに注ぎ、冷たい水でざっと洗います。

③ めんつゆと水を同じ割合で混ぜて、麺とトッピングをボウルに置きます。出来上がり!氷を入れるとさらにさっぱりします。

そうめんは、約5分で出来上がりますが、「流しそうめん」という種類もあります。外で設置された、竹で作られた滑り台に水を流します。そこにそうめんを入れて、参加者がお箸で麺を掴みます。子供と一緒にやると楽しいですよ!

【写真】
岩泉町で開催された流しそうめんのイベント(写真提供:岩泉町)
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*日本語を勉強している方へ!
ちなみに、そうめんを漢字で書くと、「素麺」になります。
「素」という漢字は、「素粒子」という言葉にも使われます!
ちょっと無理やりにですが、素粒子物理学との関係がちゃんとあります。